Óévbúcsúztató – Schupfnudeln (krumplinudli) kóstoló – 2019. december 30.

A Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat  óévbúcsúztatóval összekötött krumplinudli kóstolót szervezett a templom előtti térre.

Schumacher Zsolt BNNÖ elnöke köszöntötte a programon részvevőket. A BNNÖ célja, a német nemzetiségi hagyományok ápolása,  minél több nemzetiségi rendezvény legyen a településen. Ebben számítanak a lakosság a civil szervezetek, egyesületek együttműködésére, támogatására.

A köszöntő után pezsgős koccintással búcsúztattuk a óévet és meg lehetett kóstolni a  nudli káposztás  és édes változatát, amit a településen élő hölgyek készítettek el. Nagy sikere volt mindkét változatnak, mert az utolsó nudli is elfogyott.

A sváb krumplinudli savanyú káposztával (Schwäbische Schupfnudeln mit Sauerkraut) egy roppant egyszerű, paraszti gyökerekkel rendelkező étel. A galuskatésztát a 18. században (a burgonya ekkor kezd előlépni élelmiszerré a német területeken) egészítették ki a krumplival, amit főve és áttörve kevertek a tésztához. A krumplinudlinak számos elnevezése létezik, így a Schupfnudelnen kívül hívhatják Fingernudelnnek vagy Bubespitzlenek is. A savanyú káposztás-szalonnás változat mellett a nudlit kínálhatják lekvárral, mákkal. Hazánkban valószínűleg a svábok által terjedt el a készítése, de itthon inkább az édes változatok a kedveltebbek.