Köszöntjük Önt Balatoncsicsón!

Schumacher József polgármester

Szeretném Önöknek ajánlani szeretett lakóhelyünket Balatoncsicsót, a közel öt évtizede itt élő elfogultságával.

Hogyan tudnám Önök számára érzékeltetni a Balaton északi partjától alig 8 km-re, a Nivegy-völgy közepén fekvő 220 fős falucska rendezett utcáit, szőlőhegyein a régi borospincék oromzatát, ahogy fürdenek a lenyugvó nap fényében? Az itt élő emberek jó indulatát, vendégszeretetét, a példásan művelt szőlők látványát? A természet szépségét és sok helyütt érintetlenségét, a nyugalmat árasztó dombokat, erdőket, melyeket barangolva ritka harmónia keríti hatalmába az embert? A technika csodálatos lehetősége révén most Önöknek és az egész világ számára elérhetővé válik egy ilyen kicsiny falu megismerése.

Akik Balatoncsicsóra látogatnak szívesen kóstolják meg a messzeföldön híres juhfark szőlő tüzes borát, melyhez a gyönyörű környezetben fekvő borospincék gazdái kínálnak kikapcsolódást. Természetesen tudjuk, hogy maga a táj szépsége az épített környezet nem elegendő az idelátogatónak. Szükség van a személyes élményre is: Találkozás az itt élő emberekkel, a majd nyolc évtizede itt élő szőlőművelővel, a másfél évtizede letelepedett mérnökkel, nemzetiségi kultúránk utolsó élő „történelem könyveivel”, a község gyönyörű lakóparkjában letelepedett családokkal.

Örömteli módon egyre növekszik azok száma, akik visszatérő vendégekké válnak, sokan vásárolnak a szőlőhegyen pincét, házat a faluban, büszkén elmondva barátainak, hogy szinte mesébe illő, nyugalmat árasztó, szorgalmas emberek lakta faluban lett „bebíró”.

Aki személyesen látogat el hozzánk meglepődve tapasztalja, hogy ezen a csodálatos helyen található Balatoncsicsó az ország legkisebb települése, ahol 111 gyermekkel német nemzetiségi általános iskola működik az öt Nivegy-völgyi község fenntartásában. Hosszú évekig országos hírű volt a zeneiskola harmónika zenekara, ahol jelenleg generációváltás zajlik le. Új csapatot kell kinevelni a 136 növendéket zenére oktató tótvázsonyi, zánkai, révfülöpi oktatóhellyel rendelkező zeneiskolának.

Bízom benne, hogy sikerült felkelteni érdeklődését községünk iránt és céljai között szerepelni fog, hogy személyesen, családjával, barátaival látogassa meg Balatoncsicsót.

Schumacher József
polgármester