Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

8272 Balatoncsicsó, Fő út 1/A
Telefon: +36-87-479-412
Fax: +36-87-579-004
E-mail: info@csicsosuli.hu
Honlap: www.csicsosuli.hu

csicsoi_iskola

A Nivegy-völgyben, a Balatontól mindössze 5-7 km-re fekszik öt kis falu, Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon, kis iskolája. Az erre látogatókat mindig megragadja a táj szépsége, s irigységgel a hangjukban jegyzik meg, hogy milyen jó lehet egy ilyen csodálatos környezetben élni és dolgozni.

A jelenlegi intézményt az 1971-72-ben épült tsz. iroda épületből alakították ki. 1993 nyarán sok szakember, szülő és pedagógus fáradozott azért, hogy szeptemberben megkezdődhessen az oktatás. Akkor 83 tanuló járt az iskolába, akiket 14 nevelő oktatott. A munkánkat egy gondnok és két konyhás-takarító segítette.

Az intézmény alaptevékenységei: nappali rendszerű, általános műveltséget megalapozó iskolai oktatás, a német nemzetiségi nyelv oktatása, napközi otthonos ellátás, az iskolások és alkalmazottak étkeztetése, logopédiai ellátás, és könyvtári tevékenység. Az iskolában 8 általános iskolai osztály és egy napközis csoport működik.

Már a kezdetektől jelentős igény mutatkozott a hangszeres zeneoktatásra, ez eleinte szakköri keretben zajlott, majd 1995-ben a megfelelő előkészületek után alapítóink létrehozták az általános iskolával közös igazgatásban működő zeneiskolát.

csicsosuli

2009. szeptemberétől a két intézmény összevonásra került.

Jelenleg a képzés 106 növendékkel, három tanszakon folyik. Tanulóink zongora, harmonika, furulya és fuvola hangszeres oktatásban részesülnek. A gitár tanszakot megfelelő végzettségű oktató hiánya miatt ebben a tanévben szüneteltetjük. Mindhárom tanszak hat alapfokú és négy továbbképző évfolyamos. A hangszeres oktatást két évfolyamos zenei előképző alapozza meg.

Az iskola közben tizenöt éves lett. Ez idő alatt sok minden történt a falai között: elbúcsúztattunk tizenöt osztályt, útjára bocsátottunk 190 gyereket. A tanulók létszáma is szépen gyarapodott az első tanévhez képest. A legtöbb tanulónk a 2000/2001-es tanévben volt, amikor 120 diák koptatta az iskola kövezetét. Az idei tanévben valamivel kevesebben tanulnak intézményünk falai között, de az előrejelzések azt mutatják, hogy jelentős visszaesés nem várható rövid időn belül.

Távozó diákjaink többsége jól megállja, megállta a helyét a választott iskolájában, közülük már vannak olyanok, akik családot alapítottak, s időközben maguk is szülőkké váltak, többen befejezték tanulmányaikat és dolgoznak, sokan még tanulnak középiskolákban, főiskolákon,egyetemeken.

A tanárok személyeiben is sok változás történt. Az első tanévben kezdő 14 pedagógusból mára öten maradtak. A jelenlegi tanévben 12 főállású, három óraadó pedagógus dolgozik az iskolában. A szakos ellátottságunk százszázalékos. A tapasztalt pedagógusok alkotta nevelő testület átlag életkora 44 év.

A mindennapokat a tanuláson kívül is igyekeztünk érdekessé, változatossá tenni diákjaink számára. Az elmúlt években kialakultak a hagyományaink: a tanévnyitó ünnepély, az aradi vértanúk napja, az október 23-i megemlékezés , szavalóverseny és emlékfutás, színházi előadások megtekintése, a szülői értekezletek, az őszi nyílt napok, a Márton-napi lampionos felvonulás, amire a falvak lakói is egyre nagyobb számban csatlakoznak, a Mikulás-nap , melyen az ajándékok mellett a szórakozás, játék és a barkácsolás is helyet kap, a karácsonyi vásár, a karácsonyi műsor, a Magyar Kultúra Napja, a farsang, aminek a lebonyolításához sok segítséget kapunk a szülői munkaközösség tagjaitól, a tél végi úszásoktatás, március 15. megünneplése, a német nemzetiségi nap, az osztálykirándulások, az egészségmegőrző hét programjai, a Föld napja, a ballagás és a tanévzáró ünnepély.

Természetesen nyitottak vagyunk az év közben adódó váratlan lehetőségek kihasználására is, így jutottak el tanulóink rovarkiállításra , a Millenáris Parkba, a Csodák Palotájába, a budapesti Természettudományi Múzeumba, több ízben megnézhették a Csöpp Színház és a Kabóca Bábszínház előadását, Érdi Tamás koncertezett az iskolánkban, az APTE táncegyüttes szüreti hagyományokat felelevenítő műsorát, a Balatoni Vízimentők Egyesületének a tájékoztatóját, vagy részt vehettünk az ” Egy nap az iskolában- egy nap a biztonságért” programsorozatban, a Bartók Rádió által szervezett „A Zene mindenkié” vetélkedőn.

Továbbra is az munkál mindannyiunkban, hogy minél többet megmutathassunk a világból a gyermekeinknek, ne érezzék hátrányát annak, hogy egy, a világtól kissé elzárt vidéken nőnek fel.

Ajánló: