Nyárzáró program – 2019. augusztus 23-24.

Balatoncsicsó Önkormányzata nyárzáró programok szervezett 08. 23-24-re. A már pénteken megkezdődött nyárzárón nagy érdeklődés kísérte a kiállítást, amelyen Guti Ferenc, Guti László fából faragott szobraiból, és Kónyi Andrea akvarelljeiből tekinthettek meg szebbnél szebb műveket az érdeklődők Kónyi Andrea és Guti László portáján.

Augusztus 24-én először került sor az Elszármazottak – Csicsóiak találkozójára. A találkozás helyszíne a Nivegy-ház volt.

Sokan elfogadták a meghívást és egymás után érkeztek a Nivegy-házba az elszármazottak az ország minden részéből, akik valaha Balatoncsicsón éltek, illetve ott töltötték a gyermekkorukat. Schumacher József polgármesterrel, valamint a falubeliekkel nosztalgiáztak, idézték fel a múltat. Az emberek elmondták, nagyon szép emlékeket őriznek szülőfalujukról, ma is büszkék rá, hogy itt élhettek.

A gyönyörű környezetben levő falut gyöngyszemhez hasonlították. Felidézték, gyerekkorukban sokat segítettek szüleiknek a háztájiban, a kertekben, állatgondozásban, meg a szőlőültetvényeken, aztán nyaranta, késő délután, vagy hétvégén együtt mentek el a Balatonhoz úszni, fürödni, ugyanis napközben erre nem jutott idő. .A munka, a feladat iránti kötelesség, a természet szeretete ma is meghatározza életüket.

Schumacher József polgármester köszöntőjében örömmel beszélt arról, hogy a meghívottak is eljöttek a nyárzáróra. Balatoncsicsó fejlődéséről egyebek mellett elmondta, sok felújítás történt, például a falu, és Monoszló közötti utat leaszfaltozták, és ez történt a településen is. Megújult az orvosi rendelő, és tervezik a faluház felújítását. Méltatta az augusztus elejei falunapot, ahol sokféle programmal várták az érdeklődőket.

A templomkertben közös főhajtás mellett Keller Lászlóné – Varga-Szabó Éva, Cseh Gézáné – Scher Péter, Nagy-Szabó Gábor – Lovas Edit koszorúkat helyeztek el a ’48-as, valamint az első-, és a második világháborús, helybeli hősök emlékművénél, aztán az összetartozás jegyében együtt ültettek fát a játszótérnél, ahol Szentgyörgyi Tünde és Scher Ágoston leplezték le az emléktáblát, majd közös fotózással örökítették meg a találkozást. Később a Nivegy-házban az ajkai Weinhardt József harmonika műsorral ajándékozta meg a jelenlévőket. Közös vacsorával és beszélgetéssel folytatódott az est, majd a Bokafogó Táncegyüttes pedig fergeteges műsort adott, amit vastapssal jutalmazott a közönség. A nyárzárón, vasárnap hajnalig kitűnő hangulatú táncházban, és batyus discóban szórakozhatott a közönség.

A találkozó résztvevői kellemes délutánt és estét töltöttek együtt, mindenki nagyon jól érezte magát.