Hagyományőrző disznóvágás – 2020. február 8.

A rendezvényt „Balatoncsicsó Fennmaradásért” Közalapítvány, a Nivegy-völgyi Hagyományőrző Egyesület,  Balatoncsicsó Község Önkormányzata és a Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte.

ifj. Antmann József irányításával 7.00 órakor elkezdődtek a munkafolyamatok; lebökés, perzselés, tisztítás, darabolás és feldolgozás. Nagyon sokan érdeklődtek a programmal kapcsolatban. Segítő kézben sem volt hiány.

Közben a konyhában is folyt a munka; a lányok, asszonyok kenték a zsíros kenyeret, teát főztek,  zöldséget, krumplit hámoztak-daraboltak, káposztát gyalultak.

A meghirdetett fánk és sütemény-bemutatóra a faluban élő asszonyok hozták a  finomabbnál-finomabb sós és édes süteményeket, amit napközben meg lehetett kóstolni.

Az udvaron a forraltbor-főző verseny vette kezdetét, amire Balatoncsicsóról, Szentantalfáról, Szentjakabfáról, Óbudavárról és Nagyvázsonyból 7 csapat jelentkezett.

Elkészült a sült vér, a resztelt máj, amit szintén meg lehetett kóstolni és szinte az utolsó morzsáig elfogyott.

A forralt borok bírálatát Reider József, Steierlein Imre, Mészáros Géza, Csillag Richárd vállalta magára. 13.00 órakor volt az eredményhirdetés.  A versenyt Óbudavár csapata a „Virítók” nyerték meg. A versenyzők ajándéktárgyat, oklevelet és az erre az alkalomra készített „bögrét” is kaptak.

A konyhában készült a finom vacsora; orjaleves, főtt burgonya, párolt káposzta, sült kolbász és hurka.

A nagyterem megtelt, és elkezdődött a vacsora, a finom ételek fogyasztása és borozgatás közben Weinhardt József harmonika játékát hallgathatták.

A süteményeket felajánló hölgyeket apró ajándékkal lepték meg a szervezők, majd tombolasorsolás következett. Értékes nyeremények került kisorsolásra. Köszönet a felajánló magánszemélyeknek, vállalkozóknak.

Az est beszélgetéssel József fáradhatatlan harmonikajátékával és nótázással folytatódott, a bátrabbak még táncra is perdültek. Nagyon kellemes, jó hangulatú, sikeres napot zárhattunk.

A szervezők köszönetüket fejezték ki mindazon magánszemélyeknek vállalkozóknak, akik bármilyen formában – sütemény készítés, tombolatárgyak, támogatójegy vásárlás, részvétel a munkafolyamatokban – támogatták a rendezvény sikerességét.

A Szervezők a befolyt összeget a Nivegy-völgyi Óvoda játszóterének kialakítására fordítják.