Nemzeti értéktár

Az országgyűlés tavaly áprilisban fogadta el A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely múlt év júliusában lépett hatályba. A törvény a vázát adja annak a rendszernek, amelyen keresztül megvalósulhat a nemzeti értékek körének felkutatása, dokumentálása, rendszerezése, népszerűsítése.

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése, védelme többszörösen összetett rendszerben történik az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek Piramisában. Helyben a települési értéktár bizottság gyűjti össze az értékek leírását, munkájába bevonhatja a közművelődési intézményeket, továbbá az értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó szakmai és civil szervezeteket is, de a települési értéktárba a nemzeti értékek felvételét bárki kezdeményezheti.

Ha Nivegy-völgy bármely polgára úgy véli, hogy a környezetében van olyan kulturális érték, épület, terület, termék, fa, szellemi termék vagy bármi más, ami különleges helyi értéket képvisel, értesítheti a bizottságot az címen.

Javaslatot a megfelelő adatlap kitöltésével lehet benyújtani az értéknek gondolt dolog leírásával, adataival.

A bizottság ezekből az adatokból állítja össze a helyben fellelhető nemzeti értékek adatainak gyűjteményét, vagyis a települési értéktárat. Ezt megküldik a megyei értéktár bizottságnak, az itt összegyűjtött országos vagy nemzetközi jelentőségű értékeket küldik tovább a Hungarikum Bizottságnak, amely ebből a széles körből választja ki a hungarikumokat.

Magyar nemzeti értéknek számít a magyar kultúrához, hagyományokhoz kötődő, nemzetünk történelme során, vagy a közelmúltban felhalmozott keletkezett, megőrzött egyedi, különleges szellemi, anyagi, természeti érték vagy termék, amely a magyarságra jellemző, közismert.

A hungarikum pedig olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a történelmi vagy a mai Magyarországra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével a magyarság csúcsteljesítménye.

Letölthető adatlap: