Fotókiállítás Vogel András emlékére – 2019. szeptember 20.

A faluház tetőterében 100 fotóból összeállított kiállításon Vogel András munkái mellett  a Balatoncsicsói “Pomogácsok” Ifjúsági és Nemzetiségi Klub Fotókörének fotóival is találkozhattunk a  tárlaton.

Schumacher József polgármester megnyitójában elmondta, a 2009. szeptemberében 67 évesen elhunyt Vogel András Veszprémben született, gyerekkorát Balatonfüreden töltötte, majd Budapesten élt. Egy ideig textilmérnökként dolgozott, de inkább a fotózás mellett döntött és fényképész vállalkozó lett majd Balatoncsicsón a Fenyves-hegyen telepedett le.

Nagy természet-, és állatbarát volt.

Fényképészként  a falu és a környék szinte minden lakóját ismerte. Nagyon sok fotóalbumot készített magánszemélyeknek, fotózott óvodának, iskolának.  A kilencvenes évek második felében született meg a gondolat,   hogy tudását szeretné továbbadni, a helyi és Nivegy-völgyi fiataloknak.

Az önkormányzat biztosította ehhez a faluházban a labort és az iskolás korú gyerekek jelentkeztek a szakkörbe. Ekkor megalakult a „Pomogácsok” Ifjúsági és Nemzetiségi Klub Fotóköre.

Vogel András nagyon jó érzékkel vonta be a gyerekeket  a fotózás rejtelmeibe.

Több fotóstúrát, kirándulást, tábort szervezett, így a környező települések mellett bejárták a Felvidéket,  jártak a Tiszánál és külföldön is. Több kiállításon szerepeltek fotóikkal nagy sikerrel.

Vogel András munkája azért is  fontos volt a csicsóiak számára, mert a gyerekekkel végzett  közös munka folyamán még jobban ráirányították a figyelmet a Nivegy-völgy természeti, műemléki értékeire, szépségeire.

Köszönjük gyermekeinek Ritának és Mariannának, hogy a fotókon kívül bemutathattuk a fotózáshoz használt fényképezőgépeket, a fotó-előhíváshoz-, és vágáshoz használt eszközöket.

A köszöntő után  beszélgetésre és  a régi emlékeket felidézve a kiállított képek megtekintésére volt lehetőség.