Fénylő ablakok – Advent-vasárnapok – 2019. december

Balatoncsicsói hölgyek a solymári „fénylő ablakok” sikere nyomán saját falujukban is megszervezték és megvalósították a karácsony-váró élő kalendáriumot. A meghitt várakozást szerették volna egy új  kezdeményezéssel még szívmelengetőbbé tenni.

„Fénylő ablakok” című adventváróhoz keresték azokat a lakosokat, akik szívesen megvilágítanák utcafronti ablakukat 1-1 kalendáriumi naptól kezdve egészen karácsonyig. Az ablakban elhelyezett sorszámot – melyet mindenki maga készített el – kellett láthatóvá tenni és elhelyezni. Készülhet papírból, anyagból, műanyagból,  egyedül, vagy családi program keretében.

A jelentkezők között kisorsoltuk, hogy ki melyik naptól gyújt világot pár órácskára, de ezt mindenki titokban tartotta, hiszen így egy-egy falusétára is invitálták a lakosokat. Mire eljön a szenteste az összes ablakban világít a kalendárium fénye.

Kértek mindenkit, hogy ha megtalálta az aznapi ablakot, fotózza le és küldje el a megadott e-mail címre. A beküldött fotókból el tudjuk készíteni Balatoncsicsó Adventi naptárát.

A kezdeményezés nagy sikert aratott a lakosság körében, esténként izgatottan keresték, hol rejtőzik az aznapi szám.

Balatoncsicsó Község Önkormányzata, Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat, Balatoncsicsó Fennmaradásáért Közalapítvány, Örökségünk Hagyományőrző Egyesület a helyi gazdálkodókkal, vállalkozókkal összefogva a karácsony-váró időszakot az idén is mind a négy Adventi vasárnapon templomi műsorral, koncerttel, gyertyagyújtással és szeretetvendégséggel tette még színesebbé.

Advent l. vasárnapján Rábaközi Rita és Küronya Veronika Advent első fényei c. műsorát, a 2. vasárnap a Bokafogó Táncegyüttes Advent fényei c. műsorát, 3. vasárnap a VOX Harmónia Együttes Adventi  koncertjét és a 4. vasárnap a helyi hölgyekből alakult együttes Adventi és karácsonyi dallamok c. műsorát hallhattuk, láthattuk a római katolikus templomban. Az  elhangzott Adventi-karácsonyi dallamoknak és műsoroknak nagy sikere volt, a hálás közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta az előadókat.   A műsorok után a templom előtti téren gyertyagyújtásra, majd a szervezők, a gazdálkodók, vállalkozók és a lakosság támogatásával batyus szeretetlakomával várták a programokban résztvevőket.

Köszönet a balatoncsicsói hölgyeknek, hogy ilyen lelkesen készítették  papírból, ruhából, fémből, fából a számokat, s így megvalósulhat a karácsony váró kalendárium és 24 ablak világított karácsony szenteste.

Köszönet továbbá az önkormányzatoknak, alapítványnak, egyesületnek, gazdálkodóknak, vállalkozóknak és balatoncsicsói lakosainak, hogy támogatásukkal az Adventi vasárnapokon a vendéglátást támogatták. Az ilyen alkalom jó arra, hogy egy kicsit elcsendesedik a rohanó világ, megéljük az összetartozást és figyelünk a körülöttünk élőkre.