Disznóvágás és vacsora – 2012. február 12.

A „Balatoncsicsó Fennmaradásáért” Közalapítvány szervezésében idén disznóvágással kezdtük az évet. A munkafolyamatok megszervezéséhez sok segítséget kapott az Alapítvány az „Örökségünk Nivegy-völgyi Hagyományőrző” Egyesülettől, a hegyközségi iroda dolgozóitól, az önkormányzati dolgozóktól, a lebonyolításához pedig csatlakozott a falu lakóinak nagy része.

A hideg időjárásra tekintettel – reggel természetesen egy kis lélekmelegítővel kezdtük a munkát. A disznó pörzsölését, szétszedését a sportpályán gyakorlott szakemberek végezték, majd az iskolai ebédlőben folytatódott a további feldolgozás. A terv szerint nagyon jó ütemben haladtunk a munkával, jutott feladat mindenkinek. Lányok, asszonyok főzték a gyerekeknek a teát – akik addig a tornateremben játszottak -, majd pucolták a zöldséget, krumplit, káposztát gyalultak, mosogattak. A többiek a kolbász és hurkatöltéssel foglalkoztak. Közben elkészült a resztelt máj, amit jóízűen elfogyasztott „reggelire” az éhes csapat. Az ellátásra nem lehetett panasz, kaptunk süteményt sósat, édeset, krémeset, fehérbort, vörösbort. A forralt bor ellátmányról Zoli gondoskodott (állta a sarat).

Időben végeztünk a feladatokkal, elkészült a vacsora. Orrjaleves cérnametélttel, sült kolbász és hurka burgonyával és párolt káposztával. Finom volt! Vacsora után kisorsoltuk a tombolatárgyakat, amit a faluban élő vállalkozók és lakók ajánlottak fel.

Egy kis beszélgetéssel zártuk a napot, illetve még egy kis táncolás is belefért az estébe. Köszönet jár mindenkinek

  • a munkavégzésben részt vevőknek,
  • akik a süteményt sütötték,
  • akik a bort, üdítőt biztosították,
  • akik a tombolatárgyakat felajánlották.

Mindenki kellemesen elfáradt, de egy nagyon jól sikerült nap volt ezt minden résztvevő számára.